NOMS: Gavó salat, Arnalls, Ruac. Salat. Soia. Sosa. Cast. Arnacho. Estrepa. Garbancillo de conejo. Asnallo. Salazo.
Flors i fruit del gavó salat |
SINÒNIMS: Es tracta d'una espècie altament polimorfa, sobretot pel que fa a la mida i forma dels folíols, de manera que es reconeixen diverses subespècies i varietats: subsp. angustifolia Lange; subsp. crassifolia L. Dufour ex Bois; subsp. tridentata. Ononis tridentata L. var. edentula Webb in Bourg.
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental
FORMES VITALS: Nanofaneròfit: planta que manté les gemmes persistents entre els 25 cm i els dos metres de terra.
FORMES VITALS: Nanofaneròfit: planta que manté les gemmes persistents entre els 25 cm i els dos metres de terra.
Planta sobre sòl guixós de la Saladella de Vallada |
HÀBITAT: Gypsophilion: És una planta gipsícola, és a dir, creix en sòls margosos d’alta concentració de guix. La seua presència indica l’existència de sulfat càlcic. Viu entre els 100 m i els 1000 m d’altitud. Aquest exemplar és de la Salaella, als peus de la Penya l’Àguila, en Vallada, Valencia.
DESCRIPCIÓ: Mata molt ramificada de tiges erectes i tomentoses les joves, de fins 60 cm d'alçada.
Fulles trifoliades |
Fulles trifoliades amb un pecíol curt i amb folíols carnosos, d’uns tres centímetres, i estrets. Estípules triangulars i lanceolades de vora sencera.
Les flors, rosades, s’agrupen en panícules laxes amb peduncle. El calze es divideix en cinc dents liniars que sostenen la corol·la amb estendard amb estries i quillat. Floreix de maig a novembre.
Fruit amb les llavoretes dins |
El fruit és una llegum, quasi cilíndrica, amb pelets, glandulós i pèndul, que conté dos o tres llavoretes arronyonades.
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Es diu gipsícola a la planta que viu exclusivament en sòls guixencs, com és el cas del gavó salat.
Calze amb cinc dents linears |
SABIES QUE... Ononis és el nom grec antic que donaven a aquestes plantes. El nom de l’espècie, tridentata, fa referència a les fulles trifoliades.
El gavó salat és capaç d’incorporar als seus teixits gran quantitat de sofre del sulfat càlcic (guix, algeps) sense que li resulte tòxic, com a la majoria de plantes
Observacions: Planta protegida, inclosa al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (decret 328/92; annex III del Decret del PEIN) DOGC 1714 de 14-12-1992
Família Papilionaceae (Fabaceae) (Leguminosae)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada