Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 9 de novembre del 2010

Erica terminalis Salisb.

NOMS: Bruc valencià, Cast. Brecina, brezo, Francés. Bruyère cendrée. Bruyère de Corse. Italià Erica tirrenica, Scopa a fiori rosa. Erica siciliana. Anglès: Corsican Heath.

Flors en umbel·les termials

SINÒNIMS: Erica stricta Willd.Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental. En la Península només en Andalusia i País Valencià (província de València).

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. Llocs herbosos humits, llocs pedregosos i garrigues. Normalment en terrenys calcaris. Entre els 300 i els 1000 m d’altitud.  Aquest en el camí del castell, per la vesant ombria, de Vallada (València)

Mata amb tiges erectes i blanquinoses

FORMA VITAL: Nanofaneròfit: en les formes vitals de Raunkjaer, les plantes amb els meristemes perdurables per damunt de 40 cm i per baix dels dos metres d’altura.

Calze amb sèpals lanceolats
DESCRIPCIÓ:  Mata erecta que pot arribar al mig metre d’alçada, amb branques blanquinoses densament poblades de fulles.


Fulles veticilades
 Fulles disposades en verticils  de quatre fulles, linears, revolutes, acabades en punta roma i de color verd grisenc. Pel revés acanalades i un poc blanquinoses. El pecíol curt però ben marcat

Flors urceolades
Flors en umbel·les terminals de 3 a 8 flors, amb corol·la soldada de forma urceolada (en forma de olla) de color rosa acabada en quatre lòbuls curts i corbats cap a fora, pedicels més curts que la corol·la amb tres petites bràctees prop de la meitat. Calze amb sèpals lanceolats. Els estams queden dins la corol·la però l’estigma sobresurt. Floreix de juny a octubre.

Fruits en càpsula
Fruit és una càpsula ovoide coberta de pèls sedosos.
  
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les fulles dels brucs tenen estructura xeromorfa, tot i que algunes viuen en llocs francament humits. És una fulla característica quasi acicular, de pecíol curt, marge enter i revolut, que dona nom a vàries espècies dites “ericoides, ericaceus o ericifolius”, fent referència a la forma de les fulles semblant a les dels brucs.



ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Erica deriva del grec “eréiko”, que significa esmicolar, fer miques.  
L’epítet específic terminalis deriva del llatí “terminus”, que significa termini o final. Salisbury va denominar terminalis a esta espècie perquè treu les flors a l’àpex o terminació de les branquetes.
És, junt a la Erica multiflora, dels pocs brucs que toleren terrenys calcaris.
 
Família Ericaceae 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...