Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 11 de novembre del 2010

Sonchus tenerrimus L.



NOMS: Lletsó de cadernera, lletsó de paret, lletsó fi, roqueret, lletsó petit. Occità: Cardello de la tèndro. Cast: Cerraja tierna, cerraja de pared, Lechuguilla, Linzones. Italià: Grespino sfrangiato. Francès: Laiteron délicat. Anglès: Mediterranean sow thistle, Slender sow-thistle. Alemany: Zarte Gänsedistel. Fiedrige Gänsedistel.
 
Capítol de lletsó
SINÒNIMS: Sonchus cavanillesii Caball.; Principio del formulario
Final del formulario

Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Vegetacio ruderal i arvense, camps de cultiu, camins, parets i llocs nitrificats i antopitzats

Planta de lletsó fi
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Tot i que aquesta espècie pot tindre comportament com camèfit, doncs pot vegetar tot l’any.

DESCRIPCIÓ:  Planta de fins a 50 cm, amb tiges dretes, fistuloses (buides per dins).

Fulla pinnatipartida
Fulles compostes, pinnatipartides, amb lòbuls allargats que es fan estrets a la base; pecíol estret, caulinars, amplexicaules
Flors amb llargues lígules grogues
Flors en capítols amb la base pilosa, com de cotó blanc, característic de l’espècie. Llargues lígules de color groc intens. Involucre amb bràctees imbricades. Floreix tot l’any

Fruits amb els vil·lans
Fruits  en aqueni amb quatre costelles longitudinals. 

Flors ligulades
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: De vegades, com en aquest cas, les tiges presenten un canal interior buit. Aleshores hom diu que és una tija fistulosa.


USOS I PROPIETATS: Combat l’ardor d’estómac. Les arrels fan be als ronyons i redueixen l’àcid úric i la bilis. També té propietats hemostàtiques, per estanyar la sang de les ferides, i cicatritzant.
Les fulles tendres s’utilitzen en amanida o bullides amb altres herbes o verdures.
 
Bràctees amplexicaules
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El nom del gènere Sonchus deriva del grec "sónkhos" i aquest de "sómphos" que significa buit, moll, esponjós. L’epítet específic abunda en aquesta qüestió, doncs “tenerrimus” és un nom llatí que significa “molt tendre”, al·ludint a la consistència de la planta. El nom popular de “lletsó” deriva de la presència de làtex en les plantes, fàcil d'observar en trencar una fulla o la tija.

Les aus aprecien les seues llavors, per la qual cosa s’anomena també lletsó de cadernera.
 
Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...