NOMS: Trèvol de mamella de vaca. Fisantil·lis. Llentia silvestre. Petadors. Cast. Trébol de pezón de vaca , Hierba capitana. Antilis de cuatro hojas. Francés: Anthyllide à quatre feuilles. Italià: Vulneraria annuale. Anglés: Bladder Vetch. Alemany: Blasen-Wundklee
Flors amb el característic calze globós |
SINÒNIMS: Physanthyllis tetraphylla (L. ) Boiss.; Tripodion tetraphyllum (L.) Fourr.; Vulneraria tetraphylla (L.) Guss.
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània
HÀBITAT: Thero-Brachypodietea. Prats secs i erms, herbassars, clarianes de matollars, amb preferència pel substrat calcari, fins els mil metres d’altitud.
És una planteta que creix arran de terra |
FORMA VITAL: Teròfit: una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.
DESCRIPCIÓ: Petita herba pilosa, postrada, de fins 50 cm de llargària, amb tiges que es ramifiquen des de la base radialment.
Fulles amb folíols molt irregulars |
Fulles imparipinnades amb folíols molt diferents entre ells i curt pecíol. El folíol terminal és obovat i molt més gran.
Flor papilionàcia amb les ales grogues |
Flors arran de terra, hermafrodites, pentàmeres amb la típica morfologia papilionàcia, amb la carena groga i la quilla blanca. Calze és tubulós, amb pèls i acrescent, sembla inflat; cinc dents molt més curtes que el tub. 10 estams. Ovari súper amb un estil acabat en dos estigmes. Floreix des del març a juliol.
Fruit en llegum oblong, constrenyit al centre, pelut i petit, amb dues granes.
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Hi ha òrgans vegetals que continuen creixent una vegada ja està format i, aleshores, reben el nom de acrescents. És el cas del calze d’aquesta espècie.
El folíol terminal és molt més gran que els altres. |
SABIES QUE... el nom del gènere Anthyllis procedeix del grec anthýllion, -ou, que significa floreta, i de ánthos, -ous, que vol dir flor. El específic tetraphylla significa quatre fulles.
La part més característica de la planta és el calze, molt pilós i vesicular, i és el responsable del símil amb les glàndules mamàries dels mamífers.
Família Leguminosae, (Fabaceae, Papilionaceae)
Subscriu-t’hi al
canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada