NOMS: Barbeta. Inflabous. Salsifí. Cast. Salsifí. Hierba cabruna. Francès: Salsifis douteux. Italià: Barba-di-becco a tromba. Anglés: Western Salsify. Yellow Salsify. Goat's Beard. Alemany: Großer Bocksbart. Holandés: Bleke Morgenster.
Capítol de barbeta amb les bràctees més llargues que les lígules |
SINÒNIMS: Tragopogon pratensis subsp. dubius; Tragopogon major Jacq.
DISTRIBUCIÓ: Holàrtica: (ecozona holàrtica) fa referència als hàbitats que es troben a travès del conjunt del continents de l'hemisferi nord.
HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis, Dauco-Melilotion. Creix als boscos secs, i comunitats rurals, sobre terrenys assolellats i nitrificats. Fins els 1700 metres d’altitud.
Herba erecta de fins 50 cm d'alçada |
FORMA VITAL: Teròfit (Hemicriptòfit): planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.
DESCRIPCIÓ: Herba erecta de fins 50 cm d’alçada
Fulles que abracen la meitat de la tija (semiamplexicaules) |
Fulles alternes, estretes i amb punta llarga, semblant a les fulles de les gramínies, abraça si més no la meitat de la tija (semiamplexicaule).
Flors grogues, ligulades i am l'estil obscur |
Flors grogues, ligulades amb l’estil obscur; capítol solitari amb receptacle format per 8-12 bràctees més llargues que les flors, triangulars i amb punta llarga; peduncle fistulós i engrossit a la part superior. Floreix de maig a l’agost.
Si amplieu l'imatge veureu els aquenis muricats (amb puntes amples i curtes) |
Fruit en aquenis amb la superfície coberta de puntes curtes i amples a la base (muricats), cilíndrics i amb plomall (papus).
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: de vegades les tiges d’algunes herbes no són massisses sinó que presenten un canal interior, com les canyes, aleshores hom diu que la tija és fistulosa.
USOS I PROPIETATS: No n’he trobat
Alguns dels noms vulgars fan referència al paregut amb una barba de cabra |
SABIES QUE... El nom genèric Tragopogon ve del grec tragos, que significa cabra i de pogon que significa barba, per la forma del capítol tancat que sembla una barba de cabra. L’epítet específic dubius significa dubtant, i fa referència a la dificultat d’identificació.
Família Compositae (Asteraceae)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada