Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 22 de novembre del 2011

Asparagus horridus L. in J.A. Murray


NOMS: Espàrrec bord. Espareguera de menjar. Espareguera marina. Espareguera vera. Cast. Esparraguera silvestre, Esparraguera de monte, Esparraguera triguera. Italià: Asparago spinoso. Francés: Asperge. Anglés: Grey asparagus. Alemany: Schrecklicher Spargel

L'espareguera borda floreix a la tardor
SINÒNIMS: Asparagus stipularis Forssk.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània meridional

HÀBITAT: Oleo-Ceratonion. Llocs secs, garrigues, marges de camps, vores de camins i als clars de les pinades, sobre sòls carbonatats, fins els 500 metres d’altitud.

Arbust amb grans espines rígides
FORMA VITAL: Camèfit i faneròfit. Camèfits: Són els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.  Els faneròfits són plantes llenyoses, o si són herbàcies perennes, verdes tot l’any, sense reducció periòdica de les seues parts aèries.

DESCRIPCIÓ:  Mata dioica de color grisenc (glauc) amb grans espines rígides, de fins 80 cm d’alçada. 

Ací podem veure una fulla reduïda a una petita esquama
Fulles reduïdes a esquames amb un esperó cilíndric, espinosos i persistent, el cladodi.

Flors unisexuals i trímeres, amb sis tèpals
Flors unisexuals per avortament, trímeres. Sis tèpals units per la base. Flors masculines amb sis estams i ovari rudimentari; flors femenines amb anteres atrofiades i ovari ben desenvolupat. Sis estams. Ovari súper

El fruit és una baia negra
Fruits en forma de baia, negres i pruïnosos

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El cladodi en forma d’espina és una adaptació al medi per evitar l’evapotranspiració produïda pel sol. 

Les flors masculines tenen més desenvolupats els sis estams
USOS I PROPIETATS: Diuen que aquesta esparreguera fa els millors espàrrecs silvestres, però en cru són més amargs.  Els brots tendres es mengen en truita o a la planxa.
Diürètic. També s’empra per baixar la tensió arterial

Les flors femenines tenen més desenvolupat l'ovari (baix a la dreta una fulla)
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: el genèric Asparagus és un mot grec que significa brot nou o jove, turió, que és el que s’aprofita per menjar. El nom de l’espècie, horridus ve del llatí “horrere”, que significa entumir, fent al·lusió als forts cladodis espinosos.

Cecidi de Dasineura asparagi sobre aspagus horridus

Asparagus stipularis (sinònim) figura al catàleg de flora amenaçada de Catalunya.
Els egipcis cultiven els espàrrecs des de fa més de 6.000 anys.
Els fruits són tòxics.

Família Liliaceae (Asparagaceae)

2 comentaris:

  1. Manel,
    Sempre és un plaer llegir el teu blog. En esta ocasió vull preguntar-te si coneixes un web català anomenat "herbam". Supose que sí, perquè i l'he trobat jo que no m'hi dedique molt, amb més probabilitats ho hauràs fet tu. Bo, salutacions.

    ResponElimina
  2. Ja la coneixia Safraneret. Buscar els usos de les plantes és el que més costa, i em passege moltes webs i publicacions d'etnobotànica. Gràcies per les teues aportacions, pel teu interès i per les teues visites

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...