NOMS: Atràctil humil. Card d’hereu. Card de Sant Miquel. Cast. Atràctilis humil. Cardo heredero. Francés: Atractyle humble. Alemany: Niedriges Spindelkraut
Capítol d'atràctil humil |
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental
HÀBITAT: Rosmarinetalia officinalis; Rosmarino-Ericion. Llocs secs on habita la brolla de romaní, sobre sòls carbonatats, fins els 1200 metres d’altitud.
Prefereix ols carbonatats |
FORMA VITAL: Camèfit (sufruticós): Són els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.
DESCRIPCIÓ: Herba perenne i punxosa, amb aspecte de card i la base llenyosa. Tiges de poc més d’un pam d’alçada, no ramificada
Fulles amb llargues punxes al marge |
Fulles bassals en roseta, les fulles caulinars són simples, lanceolades i dentades amb llargues punxes al marge; les fulles s’arquegen sobre el nervi central.
Les lígules exteriors fan el capítol molt vistós |
Flors en capítol solitari amb bràctees exteriors semblants a les fulles, més llargues que el capítol, i les interiors molt menors i amb una sola espina terminal. Flors de color porpra, les exteriors amb lígula de cinc lacínies estretes. Floreix a l’estiu.
Fruits en aqueni plomós |
Fruit en aqueni amb plomall
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El capítol és un tipus d'inflorescència racemosa o oberta en la qual el peduncle s'eixampla en l'extremitat formant un disc una mica gruixut, anomenat receptacle comú. Aquest receptacle comú es troba envoltat per una o més sèries de bràctees. Sobre aquest òrgan es disposen les flors sèssils acompanyades o no per les seves corresponents bràctees. És la inflorescència típica de les compostes (asteracies)
Capítol amb dos nivells de bràctees, les exteriors semblants a les fulles |
USOS I PROPIETATS: No s’han trobat
SABIES QUE... El nom genèric, Atractylis, procedeix del grec atraktos, que significa fletxa, en referència a les espines de les fulles i les bràctees. L’epítet específic es refereix a la humilitat de la petita planta.
Família Compositae (Asteraceae)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada