Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 28 de desembre del 2011

Argyrolobium zanonii (Turra) P.W. Ball

NOMS: Citís de Montalegre. Herba de la bajoqueta. Argirolobi. Citís platejat. Herba de la plata. Occità: Aubour. Cast. Hierba de plata. Italià: Citiso argenteo. Francés: Cytise argenté. Argyrolobe de Zanon. Argyrolobe de Linné. Anglés: Argyrolobium. Alemany: Silberhülse. Silberginster. 


SINÒNIMSCytisus zanonii Turra (Basiònim);  Lotophyllus argenteus subsp. linneanus (Walp.) Quezel & Santa; Argyrolobium linnaeanum Walp.;   Argyrolobium argenteum Eckl. & Zeyh.;   Cytisus argenteus L.;  Argyrolobium argenteus
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània. Sud d’Europa i nord d’Àfrica

HÀBITAT: Thero-Brachypodietea, Ononido-Rosmarinetea. És planta rupícola sobre calcàries, en llocs secs i no és rara a les muntanyes cobertes de pins, matolls i prats secs, fins els 1500 metres d’altitud

Petita planta sufruticosa

FORMA VITALCamèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Petita planta de base llenyosa (sufruticosa) de poc més d’un pam d’alçada (30cm). 

Fulles trifoliades amb llarg pecíol i estípules

Fulles peciolades, trifoliades amb folíols el·líptics, estrets, de color verd fosc i amb pèls blanquinosos pel revés. Estípules soldades entre si formant una beina que envolta la tija. 



Flors en grups d’una a tres flors, hermafrodites. Calze bilabiat amb els llavis més llargs que el tub; el llavi superior amb dos dents i l’inferior trífid. Corol·la amb la típica forma papilionàcia amb els pètals grocs i l’estendard pilós. Deu estams amb els filaments soldats en tub. Ovari súper, estil pilós i estigma glabre.  Floreix a la primavera


Fruit en llegum recte cobert de pèls sedosos, amb 3 a 9 llavors.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Aquest tipus de flor rep el nom de papilionàcies perquè la seua forma recorda a una papallona, i durant un temps ha donat nom a una família botànica, les papilionàcies. La flor està formada per cinc sèpals lliures: el superior, anomenat estendard; dos laterals que es diuen ales, i dos inferiors soldats que formen la carena


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Argyrolobium ve del grec árgyros, -ou, que significa plata, i del grec lóbion, que significa lòbul petit, pels fruits platejats pels pèls que els cobreixen. L’epítet específic zanonii, és en homenatge al botànic Giacomo Zanoni, (1615-1682), autor de l’obra “Rariorum stirpium historia”, que fou director del Jardí Botànic de Bolonya .

Aquesta espècie va ser descrita per Antonio Turra i publicada en Ital. Prod. 66. 1780. amb el nom de Cytisus zanonii. Amb el nom actualment acceptat de  Argyrolobium zanonii va ser publicat per Peter William Ball en Feddes Repertorium 79(1–2): 41. 1968.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)

1 comentari:

  1. Nice photos!
    Very useful to help identity the plant.
    Thanks
    Quemaoviejo.com

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...