Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 28 de febrer del 2012

Cynoglossum creticum Mill.

NOMS: Aferragós. Besneula. Besneula  blava. Llapassera. Llengua de ca. Llengua de gos. Llengua d'ovella. Maneula. Occità: Erbo de nosto-damo, Lenga de gos, Lengacano . Cast. Cinogloso azul. Oreja de liebre. Viniebla. Carruchera. Gall. lingua de can. Portugués : Cinoglossa-de-flor-listada, Lengua de caô. Mareacavallo. Orelha de lebre. Italià: Lingua-di-cane a fiori variegati. Francés: Cynoglosse de Crète. Cynoglosse peinte. Anglés:  Cretan Houndstongue. Blue Hound's-tongue. Alemany: Kretische Hundszunge. Grec: Καλοβενετίδη . Κυνόγλωσσο το κρητικό . Σκυλόγλωσσα. 

Flors amb les característiques venes
SINÒNIMS: Cynoglossum pictum Aitón. ; Cynoglossum siculum Guss.;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Silybo-Urticion .Ruderal, vores de camins, camps, marges. Fins els mil metres d’altitud.

Tiges erectes cobertes de pèls
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable

DESCRIPCIÓ:  Herba, de 20 a 60 cm d’alçada, coberta de pèls, que durant el primer any forma una roseta bassal i al segon any surt la tija erecta i ramificada amb la inflorescència.

Fulles de la tija (caulinars) semiamplexicaules
Fulles bassals piloses, peciolades, lanceolades amb l’àpex obtús. Les fulles de la tija (caulinars) alternes, sense pecíol.

Flors en forma d’embut amb esquames a la gola
Flors en inflorescències de forma escorpioide, característica de les boraginàcies. Flors en forma d’embut (infundibuliforme) amb esquames a la gola, blavoses amb venes més fosques. Calze amb cinc lòbuls pilosos per les dues cares.  Cinc estams. Ovari súper amb estil més curt que la corol·la i estigma capitat. Floreix a finals de la primavera.

Tetranúcula amb agullons per afavorir la dispersió de llavors
Fruit núcules en quatre peces (tetranúcula) en creu cobertes d’agullons (gloquidis) i tubercles.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Quan un fruit és pluricarpel·lar, és a dir que cada carpel es converteix en un fruit en forma d'aqueni de tal manera que s'origina un conjunt de fruits monosperms, hom diu que tenim un poliaqueni. I quan aquest poliaqueni està format per quatre fruits s’anomena tetraqueni, com passa amb les sàlvies o amb les espècies del gènere Cynoglossum.

USOS I PROPIETATS: Un drap banyat amb el bullit de la planta combat l’acne (els grans en la cara).

Inflorescència escorpioide
SABIES QUE... el nom genèric de Cynoglossum ve del grec “kynos”, que signifca gos, i de “glossa”, que significa llengua, fent al·lusió a la forma de les fulles que semblen  la llengua d’un gos.
L’epítet específic creticum és un epítet geogràfic que fa referència a l’illa de Creta.
Aquesta espècie és molt pareguda a la Cynoglossum  officinale L., raó per la qual sovint s’ha pres per l’espècie utilitzada en farmàcia que ha estat, per aquesta raó, molt estudiada. De la Cynoglossum cretica no hi ha estudis ni anàlisis, a pesar de ser la més abundant en la península.


Família Boraginaceae, Gènere Cynoglossum, A Herbes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...