Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 14 de març del 2012

Linum strictum L.

 NOMS: Lli groc. Llinet estricte.  Llinet. Llinet estret. Lli de flor groga.  Cast. Linillo. Lino. Lino silvestre. Eusk. Linua. Italià: Lino minore. Francès: Lin droit. Anglès: Upright Flax. Grec: Λίνο το στενό. Λίνος στενός 

Flor de lli groc
SINÒNIMS: Linum spicatum (Pers.) Guss.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Pradells entre els arbusts de coscollars i pinars. Fins els 1300 metres d’altitud.        

Tiges erectes ramificades en la part superior
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Petita planta de tiges erectes de fins 40 cm d’alçada que es ramifiquen a la part superior.

Fulles lanceolades, alternes, sèssils
Fulles sèssils, alternes, lanceolades, quasi linears, amb el marge serrulat però tan finament que cal una lupa per veure-ho.

Flor amb cinc pètals grocs
Flors en inflorescències denses, amb un curt pedicel. Calze amb cinc sèpals lanceolats i llargament acuminats. Corol·la de cinc pètals de color groc. Cinc estams que alternen amb cinc estaminodis. Ovari súper amb un estil i cinc estigmes capitats. Floreix a la primavera.

Fruit en càpsula apiculada
Fruit càpsula  globosa acabada en una petita punta (apiculada)

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: De vegades, com en aquest cas, els estams fèrtils van acompanyats d’estams estèrils, rudimentaris o avortius, que no produeixen pol·len. Aquests estams estèrils s’anomenen estaminodis.  Normalment són curts i queden a la part interna de la flor però altres vegades són pro llarg per sobresortir de la corol·la i deixar-se veure

USOS I PROPIETATS: Les llavors s’empren com emol·lients.
 
SABIES QUE... El nom genèric, Linum, ve d’un grup de paraules indoeuropees d’etimologia comú que signifiquen “fil” o els seus derivats, segurament perquè les plantes del gènere són filamentoses i serveixen per elaborar tèxtils.
 El nom específic, strictum, ve del llatí “strictus, -a, -um”, que significa estricte, estret i, per extensió dret, erecte.

Família Linaceae, Gènere Linum, A Herbes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...