NOMS: Silene rogenca. Silene vermellenca. Italià: Silene rosseggiante. Francès: Silène des moissons.
Flor de silene rogenca amb el característic calze unflat |
SINÒNIMS: Silene diversifolia Otth.; Silene segetalis Dufour in Ball.;
Dues subespècies: Silene rubella ssp. segetalis (Dufour) Nyman. ; Silene rubella ssp. rubella L.
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental
Tiges simples o ramificades des de la base |
HÀBITAT: Diplotaxion. Conreus i herbassars, fins els 500 metres d’altitud
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.
DESCRIPCIÓ: Herba de secà que creix als camps, que pot arribar als 40 cm d’alçada, tiges simples o ramificades des de la base.
Fulles ondulades amb el marge raspós |
Fulles oposades i allargades amb el marge raspós, de vegades ondulades. Les bassals lanceolades lleugerament espatulades; les caulinars amb pèls.
Pètals emarginats de color rosa |
Flors en dicasis, amb bràctees. Calze en tub més estret en la base, amb nervis vermells que s’uneixen a l’àpex dels sèpals (anastomosi). Corol·la amb pètals emarginats de color rosa; lígules corol·lines emarginades o bipartides soldades entre sí. Floreix a la primavera
Fruit en càpsula ovoide |
Fruit en càpsula ovoide
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els pètals del gènere Silene tenen la particularitat de tindre dues parts ben diferenciades: la ungla, llarga i estreta que està dins del calze i corre paral·lela a aquest, i el limbe, ample i estes cap a fora, en perpendicular a l’eix de la flor, formant la corol·la que veiem. Al punt d’inflexió entre el limbe i la ungla, i seguint el sentit d’aquesta, els pètals duen unes petites esquametes que componen una corona sobre la corol·la; aquestes esquametes són les lígules corol·lines.
Ací podem veure les lígules corol·lines, al centre de la corol·la |
SABIES QUE... Segons la “Flora ibérica” s’hi desconeix l’etimologia del genèric Silene, tot i que el nom l’utilitza Lobelius qui l’atribueix a Teofrast. Tot i això altres autors aventuren que Silene podria derivar del grec “Silenos”, que era el company ebri de Baco que tenia el ventre molt unflat, com el calze de moltes espècies d’aquest gènere.
L’epítet específic rubella ve del llatí “ruber” que significa vermell, per la tonalitat rogenca del pètals i dels sèpals.
Família Caryophyllaceae
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada