El lael imita la femella d'una vespa |
NOMS: Abellera vermella. Mosques vermelles. Sabatetes del nen Jesús. Castellà: abejita, abejorros, flor de abeja, flor de avispa, lila de monte, orquídea avispa, testículos de perro. Italià: Vesparia barbata. Ofride fior di Vespa. Francès: Ophrys guêpe. Ophrys à grandes fleurs. Anglès: Sawfly Orchid. Alemany: Wespen-Ragwurz. Grec: Οφρύς η σφηκάφερη . Σφηγκάκι.
El label és un pètal mdificat |
SINÒNIMS: Ophrys orachnites Link.; Ophrys ficalhoana J.A. Guim.;
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània
HÀBITAT: Thero-Brachypodietea. Boscos aclarits, timonedes, erms, fins els 1100 metres d’altitud.
Tenen una sola tija erecta |
FORMA VITAL: Geòfit: una de les formes vitals de Raunkjaer que defineix les plantes amb els meristemes sota terra en l'estació desfavorable.
DESCRIPCIÓ: Orquídia amb una sola tija erecta d’un pam d’alçada, tot i que pot arribar als 60 cm.
Fulles bassals ovals-lanceolades. Les de la tija són més menudes |
Fulles bassals ovals o lanceolades, les caulinars més petites, amb el marge enter.
Tres sèpals iguals, dos pètals més menuts que els sèpals i el label, un pètal modificat. |
Flors en espiga terminal erecta, amb bràctea no embeinadora; sèpals còncaus, de color rosat amb els nervis verds, majors que els pètals que són triangulars de color rosa o verdós; label lleugerament trilobat, més ample a l’àpex, escotat, amb una petita protuberància que s’eleva a l’escotadura, cobert de pèls curts i suaus; el label té una franja marginal groga o més lara. Floreix a l’hivern i la primavera.
Fruit en càpsula allargada |
Fruit en càpsula erecta i allargada.
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les plantes del gènere Ophrys són orquídies menudes amb la particularitat de que les seues flors imiten el cos d’un himenòpter, amb la finalitat d’atraure els insectes per a la pol·linització per entomofília. Per això a les nostres terres reben noms com borinot, abelleres, mosques, etc.
L'ovari ínfer sosté la flor |
SABIES QUE... Ophrys deriva, possiblement, del grec “ophrýs, -yós” que significa cella, entrecella. Tot i que no veig la relació, va ser emprat per Plini el Vell a la seua obra “Història Natural”.
El nom específic, tenthredinifera, deriva del grec “tenthredón” que és un insecte similar a la vespa, en referència al dibuix del label que recorda aquestes vespes.
La majoria de les espècies del gènere Ophrys viuen en simbiosi amb una fong, pel que no poden ser trasplantades doncs no poden viure sense ell.
Les orquídies d’aquest gènere són pol·linitzades per pseudocopulació, és a dir, els mascles són atrets per l’olor de les femelles en cel que emana la flor i són seduïts per l’aparença del label que imita a la femella d’una espècie de vespa o abella. Un dels pol·linitzadors de l’abellera vermella es l’abella Eucera longicornis,
Família Orchidaceae
Em sembla que és la que et demanava el nom, la que vaig trobar encara estava molt tancada, però si assembla molt.
ResponEliminahttp://www.camillaperez.com/?p=1540