Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 13 de desembre del 2012

Ceterach officinarum Willd.


NOMS: Doradella. Dauradella. Herba daurada, Herba de la sang. Occità: Dauradeta. Castellà: Doradilla. Basc: Xardin-belar horia. Txarrangilla. Portuguès: Douradinha. Italià: Cedracca.  Spaccapietra. Erba dorata. Francès: Cétérach. Doradille. Anglès: Rustyback fern. Arabian Ceterach. Miltwaste. Alemany: Milzfarn. Schriftfarn. Neerlandès: Schubvaren. Grec: Σκορπίδι.
La doradella és una petita falguera abundant a les nostres terres
SINÒNIMS: Asplenium ceterach L.; Ceterach vulgare Druce;

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Asplenietea trichomanis . Escletxes, penyals calcícoles, roques i murs més o menys ombrejats, de la vora del mar a la muntanya, fins els 1800 metres d’altitud.

FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer, són les plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Petita falguera (entre 5 i 25 cm) proveïda d’un rizoma gruixut i cobert d’esquames negres amb el marge ciliat.

Frondes verdes per l'anvers i rogenques pel revers
Frondes persistents, fasciculades,  amb curt pecíol, pinnatipartides, verd fosc i sense pèls (glabra) per l’endret i grisosa amb esquames membranoses rogenques pel revers. Segments alterns i arrodonits a l’àpex.

Sorus al revers de la fronda
Esporangis esferoïdals amb anell que permet l’obertura explosiva dels esporangis quan s’assequen.  Els esporangis s’agrupen en sorus oblongs inserits sobre els nervis. Produeix una sola classe d’espores (isospòrica).

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una falguera és una planta vascular que no produeix llavors, sinó que es reprodueix per espores. Quan parlem de falgueres no parlarem d’arrel sinó de rizoma; no descriurem les fulles sinó les frondes; i no parlarem de flors, doncs les falgueres es reprodueixen per espores, com hem dit abans. 

USOS I PROPIETATS: Té propietats astringents, i la seua bullida es pren també per a combatre la tos, doncs és espectorant, i com a diürètica, per a la retenció de líquids.
En jardineria s’empra per adornar murs i rocalles.

Les frondes creixen desenrollant-se en espiral
SABIES QUE... el nom genèric, Ceterach, sembla que deriva de “cetrack”, el nom àrab de la planta que s’empra, també, per a denominar una paret humida.
L’epítet específic officinarum ve del genitiu plural del llatí “officina”, que significa laboratori de farmàcia, perfumeria, o similars, i puguem traduir-ho com “de la farmàcia”.
És una de les falgueres que poden resistir les temperatures càlides i fins i tot el sol directe, perquè té, al revers de la fulla, nombroses escates membranoses que funcionen com un espill, reflectint la llum solar.
En temps secs s’enrotlla mostrant les esquames del revers que reflecteixen la llum i el calor, i quan  arriba la pluja tornarà a mostrar el verd de les frondes. La doradella es converteix així en un excel·lent indicador de l’estat hídric de l’ecosistema. És la falguera més abundant al nostre país.
Per saber més sobre aquesta falguera podeu veure un excel·lent article del blog “Sagnant en verd
Diu al Dioscòrides renovado de Pio Font Quer: “Las genovesas del siglo XVII, dice Dinet ("Hieroglyphiques", pág. 201, 1614), utilizaban la doradilla para enrubiarse (far la bionda). Con la lejía hecha de ceniza de esta planta se lavaban a menudo la cabeza, y ponían el pelo a secar al sol.”

Família Aspleniaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...