Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 3 de febrer del 2013

Genista valentina (Willd. ex Spreng.) Steud.


NOMS: Ginesta fina. Ginestell valencià. Ginesta de graneres. Gòdua. Castellà: Iniesta. Retama. Flor de tintoreros. Genista.

Flor papilionada de ginestell valencià
SINÒNIMS: Genista cinerea (Vill.) DC. in Lam. & DC. subsp. valentina (Spreng.) Rivas Mart.; Spartium valentinum Willd. ex Spreng.; Genista oretana Webb ex Willk.;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània (Est de la Península Ibèrica, València, Alacant i Albacete)

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. Garrigues i brolles seques sobre terreny calcari. Fins els 1000 metres d’altitud

Arbust molt ramificat des de la base
FORMA VITAL: Nanofaneròfit: en les formes vitals de Raunkjaer, les plantes amb els meristemes perdurables per damunt de 40 cm i per baix dels dos metres d’altura.

DESCRIPCIÓ:  Arbust molt ramificat des de la base, amb tiges fines, redones i amb estries.

Fulles petites, de fins 1 mm d'amplada
Fulles linear lanceolades molt petites (fins 1 mm d’amplada), assentades, alternes, que cauen deixant les tiges nues. 

Podeu veure l'estructura de la corol·la i el tub estaminal
Flors solitàries, a l’axil·la d’una bràctea amb forma de fulla. Flors papilionàcies amb calze campanulat, bilabiat amb el llavi superior bipartit i el inferior amb tres dents. Corol·la de color groc intens amb estendard ovat i amb un entrant poc profund a l’àpex (emarginat), ales de la mateixa mida que l’estendard. Quatre estams curts i sis llargs format un tub estaminal. Ovarisúper amb estil acabat en estigma capitat. Floreix de març a juny.

Fruit en llegum
Fruit en llegum oblonga, aplanada, amb 1-4 llavors.


CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La forma de les flors papilionades d’aquesta família és exclusiva i constant: flors zigomorfes, pentàmeres, amb cinc sèpals soldats i cinc pètals lliures i desiguals, un superior major que la resta anomenat estendard, perquè sembla una vela al vent; dos pètals laterals, les ales; i dos inferiors soldats a mena de carena de vaixell. Els estams tenen els filaments soldats formant un tubet per dins del qual hi ha l’estil. El conjunt sembla una papallona en vol, raó per la qual la família s’anomena papilionàcia. 

Les flors surten a l’axil·la d’una bràctea amb forma de fulla
USOS I PROPIETATS: Per la seua resistència a la sequera i poca exigència edàfica s’empra en restauracions ambientals en talussos secs i degradats. En jardineria xeròfita, de baix manteniment, ocupa les zones seques i assolellades o en rocalles.
La resistència i flexibilitat de les tiges s’han aprofitat per confeccionar graneres.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El genèric Genista deriva del llatí “genista, -ae”, nom que rebien diverses espècies del gènere. L’epítet específic valentina fa referència a la província de València.

Genista valentina va ser publicada per Ernst Gottlieb von Steudel (Steud.) en Nomenclator Botanicus. Editio secunda 1(5–6): 671. 1840.


Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)


5 comentaris:

  1. Ginesta...fantástica la seva flor i el seu aroma.
    Molt interessant el teu comentari.

    Salutacions.

    ResponElimina
  2. esto es lo mas muchas gracias le he enviado esta web a todos mis compañeros para que busque informacion sobre nuestro trabajo de las flores

    ResponElimina
  3. Manel, i la G. hispanica?. No en tens informació? Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No Vicenç, de l’argelagó no n’he trobat cap i no en tinc imatges ni informació. Salut

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...