Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 21 de febrer del 2013

Umbilicus rupestris (Salisb.) Dandy


NOMS: Capellets. Capadella. Melic de Venus. Barralets. Capellets de teulada. Caquell. Orella de frare. Pepellides. Occità: Escudeleto. Castellà : Ombliguera. Escudetes. Ombligo de Venus. Oreja de abad. Sombrerillos. Vasillos. Gallego: Coucelos. Èuscara: Orma belarra. Portuguès: Conchelos. Capelo. Embigo de Venus. Italià: Ombelico-di-Venere minore. Francès: Ombilic. Écuelle. Nombril-de-Vénus. Anglès: Pennywort. Kidneywort. Alemany: Hängendes Nabelkraut. Venusnabel.

Tiges floríferes erectes
SINÒNIMS: Cotyledon umbilicus-veneris L.; Umbilicus horizontalis (Guss.) DC.; Umbilicus pendulinus DC.; Umbilicus vulgaris Batt. & Trab.
Observacions: A les nostres terres hi ha dues subespècies: la subsp. rupestris, (Catalunya i nord del País Valencià) amb peduncle llarg i les flors pèndules,  i la subsp horizontalis (País Valencià i Illes Balears) amb peduncles curts i flors horitzontals, no pèndules.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

Tiges i fulles crasses i glabres
HÀBITAT: Asplenietea rupestris. A les escletxes de parets i roques, i a les teulades, sempre a la part orientada al nord, doncs li agrada l’ombra i l’humitat.

FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són les plantes que han optat per l’estratègia ecològica de mantenir els meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que les parts vives de la planta mig s’amaguen sota el sòl mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen fins l’arribada de l’estació favorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba de tiges i fulles carnoses i sense pèls (crassa i glabra)

Fulles peltades amb "melic"
Fulles arrodonides amb pecíol que surt del centre del limbe (peltades) còncau. Les de la tija, suaument lobulades, van disminuint de grandària progressivament i no són peltades.

Flors menudes en forma de tub
Flors en tiges floríferes erectes, d’un pam d’alçada, en raïm, cobertes de flors en les dos terceres parts superiors. Flors hermafrodites, amb cinc pètals formant un tub de menys d’un centímetre, de color blanc, verdós o rosa pàl·lid, amb lòbuls ovats i pecíol curt. Calze molt més curt que la corol·la, amb cinc lòbuls ovats i apiculats. Deu estams molt petits apegats a la corol·la. Gineceu amb ovari súper, cinc estils amb estigma simple. Floreix d’abril a juliol.

Fruit en plurifol·licle
Fruit és un plurifol·licle amb cinc fol·licles

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El metabolisme CAM és un tipus de metabolisme que es va descobrir en la família de les crassulàcies (CAM = Metabolisme Àcid de les Crassulàcies). Consisteix en l’acumulació d’àcids orgànics i fixació de CO2 mantenint els estomes oberts durant la nit, el que augmenta l’eficiència fotosintètica i, al mateix temps, evita la pèrdua d’aigua durant el dia tancant els estomes.

USOS I PROPIETATS: En medicina tradicional se la considera diürètica, vulnerària, refrescant i per curar ferides. Dioscòrides ja la recomanava especialment contra les retencions de líquids (hidropesies). Les fulles tenen propietats emol·lients i s’empren per reblanir les dureses, com els ulls de poll.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: el genèric Umbilicus deriva del llatí “umbilicus” que significa melic, per les fulles umbilicades (i peltades) que pareix que tenen melic. L’epítet específic rupestris deriva del llatí “rupes” que significa roca, és a dir, relatiu a les roques, per la tendència a créixer en les escletxes de les roques.

Es pot aconseguir una superfície estèril per cobrir petites ferides llevant la pell d’una fulla, amb les ungles, o una pinça, i aplicant-la ràpidament sobre la nafra, es cobreix i s’embena. La pell nova creixerà sense infectar-se.

Hipòcrates, el metge de la Grècia de Pèricles, recomanava menjar fulles de melic de Venus per procrear mascles. 

Família Crassulaceae


1 comentari:

  1. M'agradan les fotos de les flors, jo no vaig poder fer aquesta planta amb flor i l'ultima está genial!
    Té un nom ben curiós, oi?

    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...