Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 4 de maig del 2013

Lamarckia aurea (L.) Moench


NOMS: Cua de gos faurada. Lamàrquia. Raspalls. Castellà: Cepillitos. Grama dorada. Italià: Lamarckia. Francès: Lamarckia dorée. Lamarckie. Anglès: Golden Dog's-tail. Goldentop Grass. Alemany: Goldgras.

La inflorescència pren aquest color daurat a la maturitat
SINÒNIMS: Cynosurus aureus L. 

DISTRIBUCIÓ:  Pluriregional

HÀBITAT:  Hordeion leporini. Vegetació terofítica de les vores dels camins assolellats, mitjanament ruderal. Fins els 350 metres d’altitud.

Herba cespitosa que no passa del pam d'alçada
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba cespitosa glabra amb nombroses tiges floríferes, que pot arribar al pam d’alçada.

Fulles de limbe pla amb el nervi central marcat
Fulles de limbe pla de 2-5 mm d’amplada amb el nervi central molt assenyalat i la beina de la fulla superior 
inflada. Lígula membranosa oblonga.

Fascicles formats per 3-5 espícules estèrils que n'envolten una de fèrtil
Flors en panícula oberta, densa i unilateral, és a dir, amb les espiguetes orientades en la mateixa direcció. Els branquillons porten un fascicle format per 3-5 espícules estèrils i que n’envolten una de fèrtil. Les espícules fèrtils porten glumes subiguals, una flor amb lemma aristat i, a dalt, una altra flor rudimentària. Les inflorescències prenen un color daurat una mica brillant a la maturitat. Floreix de març a juny.

Fruit en cariopsi oblonga i glabra.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En botànica s’anomena cariopsi al que en llenguatge corrent coneguem com grans, com els de l’arròs, del blat, etc. És, per tant, un fruit sec que no s’obri quan està madur (indehiscent), semblant a un aqueni però amb el pericarpi molt prim i adherit a la llavor.

Les espiguetes orientades a la mateixa part li donen aspecte de raspall
USOS I PROPIETATS: Emprada com ornamental en jardineria.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El gènere Lamarckia està dedicat a Jean Baptiste de Lamarck (1774-1829) el naturalista francès que va presentar la teoria de l’evolució dels éssers vius basada en l’herència dels caràcters adquirits, el lamarckisme, i autor de la Flora francesa en tres volums publicada en 1779.

L’epítet específic aurea fa referència al color daurat, de or, que pren la inflorescència quan madura.

El sinònim Cynosurus, deriva del grec “Kynos”, que significa gos, i  de “oura”, que significa cua; és a dir, cua de gos.

Família Gramineae (Poaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...