Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 9 de juny del 2013

Galactites duriaei Spach ex Durieu


NOMS: Calcida valenciana. 

Flors del capítol ultrapassades per les bràctees superiors
SINÒNIMS: Galactites pyracantha Durieu

DISTRIBUCIÓ: Ibero-magribí

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Herbassars nitròfils, vores de camins. Fins els 600 metres d’altitud.

Tija tomentosa amb espines
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba erecta ramificada a la part superior, tija tomentosa, alada i espinescent.

Fulles pinnatisectes amb espines
Fulles pinnatipartides o pinnatisectes amb segments triangulars molt aguts, que s’estenen tija avall (decurrents), amb venes blanques

Flors poc radients
Flors en capítols subsèssils en glomèruls involucrats per les fulles superiors (les fulles fan d’involucre). Flors exteriors són poc radiants, ultrapassades per les bràctees superiors que en forma d’espines groguenques no deixen que les flors del capítol s’estenguen. Les bràctees involucrals inferiors són més curtes i poc espinescents. Floreix de maig a juliol.

Fruit en aqueni amb vil·là
Fruit en aquenis proveïts de papus 2-3 vegades més llargs que l’aqueni.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les compostes reben aquest nom perquè el que pareix la flor és, en realitat, una inflorescència amb moltes flors (flòsculs) reunides, dit capítol. Rodejant el capítol hi ha un conjunt de bràctees de forma i color diferent, segons l’espècie, anomenat involucre. En aquesta espècie el involucre està format per bràctees amb forma d’espina (espinescents).

Capítols subsèssils en glomèruls
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Galactites deriva del grec “gala” que significa llet, en referència al color blanc del indument de la tija i les fulles.

L’epítet específic duriaei està dedicat a Michel Charles Durieu de Maisonneuve (1796 - 1878) militar, naturalista i botànic francès, que va fer exploracions botàniques a Espanya, el nord d’Àfrica i Portugal, va ser director del jardí botànic de Bordeus i autor de diverses publicacions florístiques.

Família Compositae (Asteraceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...