Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 3 d’agost del 2013

Dorycnium pentaphyllum Scop.


NOMS: Botgeta. Botja d´escombres. Mantell. Socarrell. Occità: Pinausèl, Pè d'aucèl, Tamós. Castellà : Bocha. Mijediega. Socarrillo. Èuscara: Zarrantza. Zerrentza. Portuguès: Erva-mata-pulgas. Italià: Trifoglino legnoso. Francès: Dorycnie sous-ligneuse, Dorycnie à cinq feuilles. Badasse. Anglès: Canary clover. Badassi. Alemany: fünfblättriger Backenklee.

Flors en glumèruls de curt peduncle
SINÒNIMS: Dorycnium suffruricosumVill.; Lotus dorycnium L.;
Observacions: Té dues subespècies: la ssp pentaphyllum, amb una mata molt lignificada a la base que habita sòls no salins o molt poc salins; i la ssp gracile, una planta poc lignificada, subherbàcia, que es cria en sòls moderadament salins, només a Catalunya i País Valencià. Els exemplars d’aquesta fitxa són de la ssp. pentaphyllum.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Ononido-Rosmarinetea. Pinars, coscollars, pastures seques, en substrats bàsics o àcids. Fins els 1500 metres d’altitud

Tiges ascendents i lignificades
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Planta amb tiges ascendents que no solen passar dels 50-60 cm d’alçada, lignificada a la base, molt ramificada, amb pèls aplicats que donen aspecte de cendrosa, grisa.

Fulles amb cinc folíols
Fulles sèssils, palmaticompostes però sense raquis, car sembla que els cinc folíols oblogo-linears surten directament de la tija. També estan coberts de pèls aplicats.

Flors papilionàcies petites amb la corol·la blanca
Flors blanques, amb la típica forma papilionàcia, reunides en glomèruls de flors amb curt peduncle. Les inflorescències tenen, generalment, una bràctea amb 1-2 folíols foliosos. Calze amb el tub major que els llavis i dents triangulars majors al llavi superior. Corol·la amb l’estendard i les ales blanques. Androceu amb tots els estams soldats menys un que va lliure (diadelf). Floreix de maig fins l’agost.

Fruit en llegum dehiscent
Fruit en llegum ovoide sense pèls (glabre), de color marró vermellós i dehiscent per dues valves.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les algues i les plantes són els responsables de la captació de l’energia solar mitjançant la qual es converteixen en els productors primaris de matèria orgànica i els generadors de l’oxigen de l’atmosfera que ens permet viure.

USOS I PROPIETATS: Com indica algun dels noms populars, s’ha emprat per confeccionar escombres amb les tiges resistents i flexibles. També s’utilitzaven per encendre el foc a les cases i als forns de pa.
És planta mel·lífera, apreciada per la qualitat de la mel que les abelles fan amb les seues flors, i els conills, les llebres i les perdius s’alimenten amb els seus fruits.
Es pot emprar en jardineria xeròfita per bordures o per cobrir el sòl en llocs secs, doncs creix en substrats pobres, no necessita reg i suporta la poda i el fred.

Calze amb cin dents triangulars
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Dorycnium era el nom grec “dorýknion, -ou”, i llatí “dorycnion”, que rebien diverses plantes, citades per Dioscòrides i Plutarc, que res tenen a veure amb les espècies d’aquest gènere a l’actualitat.

L’epítet específic pentaphyllum ve del grec “πέντε pénte” que significa cinc, i de “φύλλον phýllon” que significa fulla, és a dir, amb cinc fulles, perquè cada fulla autèntica sembla que són cinc fulles diferents verticil·lades.

Brota amb facilitat després d’un incendi i, com bona lleguminosa, enriqueix els sòl fixant el nitrogen de l’atmosfera mitjançant els bacteris que viuen als nòduls radiculars.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...