Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 17 de setembre del 2013

Catananche caerulea L.


NOMS: Cerverina. Cervellina. Flor de Cupid. Sargantana. Occità: Amoreta. Castellà: Hierba cupido. Portuguès: Sesamoide menor. Italià: Cupidone azzurro. Francès: Cigaline. Cupidone blue. Catananche blue. Anglès: Blue Cupidone. Alemany: Blaue Rasselblume. Neerlandès: Blauwe strobloem.

Flors en capítols solitaris
SINÒNIMS: Cupidonia caerulea (L.) Bubani

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental

HÀBITAT: Aphyllantion. Pedregars i llocs secs sobre sòls calcaris o margues. Des dels 300 fins els 1500 metres d’altitud.

Herba de fins 90 cm d'alçada
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ:  Planta vivaç de fins 90 cm d’alçada, amb tiges piloses, ramificades i afil·les

Fulles estretes, llargues i trinervades
Fulles bassals, linears, llargues, estretament lanceolades, trinervades, enteres o amb quatre dents o lòbuls linears.

Flors en tub amb lígula blava
Flors en capítols solitaris al cap de llargs peduncles nus, amb involucre ovoide de bràctees apiculades, platejades, escarioses, translúcides amb el nervi medial opac. Flors en tub amb lígula blava acabada en cinc puntes, majors quan més al exterior del capítol. Floreix de maig a juliol.

Fruit en aqueni estriat
Fruit en aqueni estriat amb petit vil·là.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: S’anomena nàstia al moviment de resposta passatger de determinades zones d'un vegetal davant d'un estímul extern i difús, basat en processos de creixement o en el canvi de turgència de grups de cèl·lules que varien el seu volum mitjançant el control de l'entrada i l'eixida de l'aigua. En la fotonàstia aquest estímul extern és la llum, que provoca, com en aquesta espècie, que les flors s’obrin o es tanquen segons l’hora del dia.

Involucre de bràctees apiculades, escarioses i translúcides
USOS I PROPIETATS: És emprada en jardineria i com flor seca. La gran resistència a la sequera i l’adaptació a sòls pobres la fan ideal per a jardins xeròfits.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Catananche deriva del grec “katanankazo” que significa forçar, captivar, perquè hom creia que qui prenia una poció feta amb aquesta planta s’enamorava irremediablement. L’epítet específic caerulea ve del llatí "caélum" que significa cel, el color del cel un dia seré, pel color de les flors.    

Els grecs empraven les flors per elaborar una poció d’amor, d’aquí la referència al nom comú de “Flor de Cupido” en diferents idiomes.

Família Compositae (Asteraceae)



Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...