Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 8 d’octubre del 2013

Centaurea melitensis L.


NOMS: Oriola. Riola. Castellà: Abrepuños. Cardo escarolado. Arzolla. Èuscara: Lubeazun. Portuguès: Centaurea-menor. Francès: Centaurée de malte. Italià: Fiordaliso maltese. Anglès: Maltese Star-thistle. Maltese Centaury. Alemany: Malta-Flockenblume. Malteser Ackerblume. Malteserdistel.

En capítols solitaris o en petits grups de 2-3
SINÒNIMS: Calcitrapa melitensis (L.) Soják; Centaurea apula [Lam.]

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Camps de secà, prats terofítics. Fins els 1000 metres d’altitud.

Planta erecta de fins dos pams d'alçada
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Planta erecta de fins 40 cm d’alçada, simple o amb ramificacions ascendents, amb pèls poc densos.

Fulles inferiors pinnatipartides
Fulles inferiors lirato-pinnatipartides, i les caulinars linears i decurrents

Capítol amb involucre espinós
Flors en capítols ovoides solitaris o en petits grups de 2-3; involucre amb espines de vora 10 mm ramificades en espinetes laterals més petites i amb pèls llargs tipus teranyina. Flors grogues. Floreix d’abril a juliol.

Fruit en aqueni amb curt vil·là
Fruit en aqueni amb vil·là, de llargària semblant a la de l’aqueni, i amb eleosoma

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Aquesta Centaurea empra una doble estratègia d’adaptació a llocs àrids, amb la particularitat de fer unes flors molt a prop de la base, per poder germinar al mateix lloc que la planta mare, és a dir, en un territori favorable, i altres capítols a l’àpex de les tiges, més sensibles als vents, que li permeten dispersar-se i colonitzar nous espais.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Centaurea deriva del  grec “kentauros” que era el nom que rebien les persones que coneixien les propietats de les plantes medicinals.  Altres autors fan derivar Centaurea del centaure Quiró, el primer metge que, segons la mitologia grega, coneixia les propietats curatives de les plantes.

L’epítet específic melitensis significa maltès, en referència a “Melita” l’antic nom de l’illa de Malta.

Als estats nord-americans de Texas i Califòrnia són qualificades com males herbes invasores.
Centaurea melitensis fou descrita per Carl Linné i publicada en Species Plantarum 2:917, 1753

Família Compositae (Asteraceae)


1 comentari:

  1. Els cards i les centáureas tenen fama de ser molt lletjos, però a mi m'agraden i veig que a tu també ja que li has fet unes boniques fotos!
    Un petó, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...