Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 26 d’octubre del 2013

Convolvulus lineatus L.


NOMS: Campanera ratllada. Corretjola ratllada. Campanella argentada. Castellà: Campanilla espigada. Campanilla pelosa. correhuela de pobres. Italià: Vilucchio striato. Francès: Liseron à rayures parallèles. Liseron rayé. Anglès: Narrow-leaved Bindweed. Alemany: Gestrichelte Winde.

Flors amb bractèoles que sovint sobrepassen el calze
SINÒNIMS: Convolvulus humilis Salisb.; Convolvulus besseri Spreng.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània-Irano-turaniana

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Erms terofítics, marges, vores de camins, sobre sòl calcari. Fins els 1250 metres d’altitud.

Herba de tiges decumbents
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ: Herba de tiges decumbents o ascendents, més o menys lignificada a la base, que rarament sobrepassen la longitud de les fulles bassals. Tota la planta està coberta d’una densa pilositat suau de pèls aplicats.

Fulles cobertes de pilositat que donen un aspecte platejat
Fulles alternes atapeïdes en roseta bassal, oblongo-lanceolades, atenuades a la base en pecíol, semblants a les de l’herba-fam (Plantago albicans) amb la qual pot confondre’s quan estan sense flor. Les fulles de les tiges (caulinars) són de forma semblant però més petites.

Corol·la en forma d'embut
Flors amb bractèoles, que sovint sobrepassen el calze, i curt peduncle. Calze amb cinc sèpals lanceolats i acabats en punta (acuminats). Corol·la rosa o blanquinosa amb cinc línies més fosques per l’exterior, i la forma típica de les corrioles: en forma d’embut de 12-25 mm de longitud. Cinc estams. Ovari súper amb estil bífid. Floreix de maig a juliol.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula pilosa més curta que els sèpals del calze persistent.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les peces del periant (sèpals, pètals o tèpals) poden ser lliures estar soldades pels marges i, en aquest darrer cas, formen tubs més o menys llargs. Si, com en aquest cas, els pètals estan soldats, direm que la corol·la és simpètala.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Convolvulus ve del llatí ”convolvere”, que significa embolicar, enredar, perquè moltes de les espècies d’aquest gènere emboliquen les plantes pròximes.
L’epítet específic lineatus, deriva del llatí “linea” que significa ratlla, línia, però també una cosa definida, un estil.

Família Convolvulaceae


1 comentari:

  1. Molt maca aquesta campaneta, m'agraden les fotos que has fet.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...