Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 2 de gener del 2014

Carlina corymbosa L.


NOMS: Card cigrell. Card negre. Castellà : Cardo cuco. Cardo de cabeza de pollo. Occità: Fouito-diéu. Gallego: Cardo leiteiro. Portuguès: Carline en corymbe. Italià: Carlina a raggio d'oro. Anglès: Corymbose Carline-thistle. Francès: Carline d'espagne. Alemany: Doldige golddistel. Grec: Γαϊδουράγκαθο. Καρλίνα η κορυμβοειδής.

Flors en capítols solitaris en inflorescències corimbiformes
SINÒNIMS: Carlina elegans Halácsy; Carlina thracica Velen.
Observacions: A les Illes Balears hi ha la Carlina corymbosa ssp. corymbosa, mentre que a la Península hi ha la Carlina corymbosa ssp. hispanica (Lamk.) O. Bolós et J. Vigo, que presentem en aquestes imatges.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Brachypodietalia phoenicoidis. Vores de camins, erms, marges i llocs secs. Fins els 1150 metres d’altitud.

Planta glabra de tiges ramificades en corimbe
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seues parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ: Planta erecta i glabrescent, de fins 40 cm d’alçada, amb vàries tiges ramificades a la summitat a la manera corimbiforme.

Fulles alternes amb espines
Fulles alternes, sèssils, amplexicaules, pinnatífides i amb espines, repartides per tota la tija fins transformar-se en bràctees espinoses (fulles involucrants).

Flors grogues en forma de tub acabat en cinc lòbuls
Flors en capítols de 2-3,5 cm de diàmetre, en inflorescències corimbiformes; flors grogues formant un tub acabat en cinc lòbuls; androceu amb cinc estams; gineceu d’ovari ínfer amb un estil acabat en dos estigmes. Les flors estan envoltades per bràctees internes amb forma de lígula, d’un groc viu, i les externes espinoses com les fulles i amb espina apical. Floreix en juliol i agost.

Fruit en aqueni amb vil·là
Fruit en aqueni pubescent amb vil·là plomós de fins 8 mm.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: De vegades, com en aquest cas, hi ha poca o cap diferència entre les bràctees del involucre, si més no les exteriors, i les fulles més altes de la tija que sosté el capítol,. Aleshores diem que són fulles involucrants.

USOS I PROPIETATS: És planta mel·lífera, visitada per les abelles pel abundant nèctar de les seues flors.

Bràctees internes en forma de lígula
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Carlina és dedicat a Carlo Magno, que va tindre una visió en la qual utilitzava aquesta planta com una medicina durant una plaga. Però encara hi ha un altra hipòtesi que sosté que es tracta del diminutiu de “card”, un grup de plantes molt semblant a la Carlina. 

L’epítet específic corymbosa deriva del grec “κόρυμβος kórymbos” que és el nom que rep una forma de agrupar-se les flors.

Carlina corymbosa fou descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum, vol. 2, 1753

Família Compositae (Asteraceae)


1 comentari:

  1. Per aquí no estan tan verdes les fulles de la Carlina, encara que no estic molt segura de si és la mateixa planta.
    Feliç 2014 acabat d'estrenar, Manel!!
    Petons.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...