Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 6 d’abril del 2014

Rhagadiolus stellatus (L.) Gaertn


NOMS: Ungla del diable. Cama-roja. Ungla del dimoni. Castellà: Camarroja. Uñas del diablo. Italià: Erba cornetta. Lattugaccio. Radicchio stellato. Ragaggiolo. Francès: Rhagadiole en étoile, Rhagadiole étoilé. Anglès: Endive Daisy. Star Hawkbit. Stellate Hawkbit. Alemany: Sternlattich.

Capítols amb dues séries de bràctees, les exteriors molt petites
SINÒNIMS: Lapsana stellata L.; Rhagadiolus hebelaenus (DC.) Vassilcz.;

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Erms, camps de conreu, vores de camins, sobre sòls bàsics nitrificats. Fins els 900 metres d’altitud.

Herba de tiges divergents
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba erecta amb tiges divergents, poc pilosa, de fins 40 cm d’alçada.

Fulles de morfologia variada
Fulles oblongo-obovades de limbe irregular, molt variable, amb el marge dentat, pinnatipartides o pinnatífides

Flors amb lígula groga acabada en cinc puntes
Flors en capítols amb involucre en dos series o nivells: cinc bràctees exteriors petites i 5-8 bràctees interiors majors i linears. Flors amb lígules grogues. Floreix a finals de la primavera.

Fruit en aquenis acrescents
Fruit en aquenis estretament cilíndrics i sense papus, els externs, en número de 7-8, continuen creixent després d’estar formats (acrescents) fins als dos centímetres, disposats en estrella i incurvats; i els 2-3 interns, més petits, són caducs.


CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Un aqueni és un fruit prim i indehiscent (que no s’obri espontàniament) amb una sola llavor, propi de la família de les compostes, sovint coronat per un plomall o vil·là. Aquesta espècie de Rhagadiolus té dues particularitats que la diferencien de la resta: La gran varietat morfològica de les fulles i la disposició estrellada dels aquenis sense plomall.

USOS I PROPIETATS: No hem trobat

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  Rhagadiolus deriva del grec "rhagas, ados" esquerdament, escletxa, mossa.
L’epítet específic stellatus deriva del llatí "stella" que significa estrella, estrellat, per la disposició dels aquenis.

Família Compositae (Asteraceae)


2 comentaris:

  1. Molt maca aquesta herba, no la conec. Els aquenis en forma d'estel son ben curiosos.
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina
  2. Great site with a lot of valuable material! I like it!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...