Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 29 de juny del 2014

Chenopodium opulifolium Schrad.


NOMS: Blet de fulla petita. Castellà: Cenizo. Èuscara: Sabia. Italià: Farinello a foglie di viburno. Francès: Chénopode à feuilles d'obier, Chénopode à feuilles de viorne. Anglès: Grey goosefoot, Seaport goosefoot. Alemany: Schneeballblättriger Gänsefuß. Neerlandès: Sneeuwbalganzevoet

Flors en panícula formada per glomèruls
SINÒNIMS: Chenopodium nitidispermum Senn.

DISTRIBUCIÓ:  Cosmopolita: es diuen de distribució cosmopolita les espècies que es distribueixen, com a mínim, per tres continents diferents de forma natural.

HÀBITAT: Chenopodietalia muralis. Diplotaxion erucoidis. Vores de camps i camins, llocs alterats i ruderalitzats. Fins els 1500 metres d’altitud.

Tija erecta ramificada des de la base
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Planta anual que pot ultrapassar el metre d’alçada, amb tija erecta i ramificada des de la base, amb estries. Tota la planta té una tonalitat blanquinosa acusada pels pèls glandulosos que la cobreixen.

Fulles tan amples com llargues
Fulles alternes amb el pecíol més curt que la làmina, tan amples com llargues i amb petits lòbuls arrodonits al marge. Les superiors són més llargues que amples i totes glaucescents, com enfarinades.   

Flors hermafrodites amb cinc tèpals
Flors en inflorescències en panícula formada per glomèruls. Flors molt menudes i hermafrodites. Periant format per cinc tèpals verdosos. Androceu amb 5 estams. Gineceu amb dos estigmes. Floreix des del final de la primavera fins la tardor

Fruit en aqueni amb cinc solcs radials
Fruit en aqueni papil·lós amb solcs radials i llavors lenticulars, negres i llises.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Blet és el nom comú de diverses plantes, la majoria pertanyents als Gèneres Chenopodium, Amaranthus i Atriplex, ara considerades males herbes però que, amb poques excepcions, són de fulla comestible, com ho documenten les llavors de blet blanc (Chenopodium album) trobades a jaciments arqueològics palafítics del centre d’Europa. Aquesta troballa permet afirmar que aquesta planta es conreava o es recollia ja a la prehistòria.

Androceu format per cinc estams d'anteres grogues
USOS I PROPIETATS: Espècie d’interès pol·linífer, tot i que a les nostres terres no hi ha suficients espècies pol·liníferes per fer rendible la seua producció.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Chenopodium deriva del grec “chēn, chēnós” oca, i de “pódion” diminutiu de pata, en al·lusió a la forma de les fulles d’algunes espècies del gènere que semblen potes d’oca.
L’epítet específic opulifolium deriva del llatí “opulus” auró, i de “folium” fulla, és a dir, amb fulles d’auró, pel paregut de les fulles amb les d’aquets arbre.
Chenopodium opulifolium va ser descrita per Schrad. ex W.D.J.Koch & Ziz i publicada en Catalogus Plantarum, quas in ditione florae palatinatus.... 6. 1814.
En el sistema APG II (2003) està en la família de les Amaranthaceae, però més recentment, per exemple en el sistema Cronquist (1981), estava en la família Chenopodiaceae.

Família Chenopodiaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...