Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 2 de juliol del 2014

Rumex conglomeratus Murray


NOMS: Paradella. Agrelles de sapo. Llengua de bou. Castellà: Romaza. Acedera. Paniega. Carbaza. Gallego: Labaza. Carbeia. Èuscara: Uztaoa. Portuguès: Labaça. Paciencia. Italià: Rómice conglomerato. Francès: Oseille agglomérée, Patience agglomérée, Rumex aggloméré. Anglès: Clustered dock, Sharp dock. Alemany: Knäuel-Ampfer. Knäuelblütiger Ampfer.

Inflorescències en panícula amb verticil·lastres
SINÒNIMS: Rumex glomeratus Schreb.

DISTRIBUCIÓ:  L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Magnocaricion elatae. Molinio-Holoschoenion. Llocs humits, vores de cursos d’aigua alterats sovint inundats.

Tiges erectes de coloració rogenca
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Formes vitals de Raunkjaer són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seues parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ: Planta perenne que pot ultrapassar el metre d’alçada, amb tiges erectes estriades i, de vegades, rogenques, molt ramificada. És una espècie molt polimorfa.

Fulles amb estípules en forma d'ocrea
Fulles basals obovat-lanceolades, truncades, amb el pecíol més curt que el limbe. Les caulinars estretament lanceolades. Estípules transformades en ocrea.

Flors amb sis tèpals
Flors en inflorescències en panícula amb verticil·lastres petits i distants uns dels altres, amb una fulla a la base (excepte els superiors). Flors amb sis tèpals, tres exteriors estrets i tres interiors més amples que seran els encarregats de protegir els fruits. Androceu amb sis estams d’anteres grogues. Gineceu amb tres estils i un estigma per cada estil. Floreix d’abril fins l’agost

Fruit en aqueni embolcallat pel tèpal intern
Fruit en aqueni de tres cares envoltat pel tèpal

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El periant de les flors d’aquest gènere és molt curiós. Està format per sis tèpals, dels quals els tres interiors creixen amb el fruit i l’embolcallen fins la maduresa, formant una mena de tres valves de morfologia característica per a cada espècie. Rumex conglomeratus té les valves estretes i amb el marge enter.


Tèpals externs més petits que els interns
USOS I PROPIETATS: En medicina popular s’ha emprat com antiescorbútic i astringent

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Rumex  significa javelina, per la forma de punta de llança de les fulles de moltes espècies del gènere. Plaute i altres autorsde l’antiguitat, com Plini el vell,  ja usaven aquest nom per referir-se a les agrelles.
L’epítet específic conglomeratus ve de “conglomerato” conglomerat, reunit en complex si més no esfèric, per la forma de les inflorescències en verticil·lastres densos.
Rumex conglomeratus fou descrita per Johan Andreas Murray i publicada en Prodromus Designationis Stirpium Gottingensium 52. 1770.

Família Polygonaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...