Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 9 d’abril del 2015

Erophila verna (L.) Chevall.


NOMS: Eròfila, Pàpoles de primavera. Castellà: Pan y quesillo. Panadizo común. Italià: Draba primaverile. Francès: Drave de printemps. Anglès: Common withlow grass. Alemany: Hungerblümchen. Gemeines Lenzblümchen. Neerlandès: Vroegeling.

Flors en raïm lax
SINÒNIMS: Draba verna L.; Erophila vulgaris DC.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Pradells terofítics a sobre de sòls esquelètics. Fins els 1000 metres d’altitud.

Herba molt petita de vida efímera
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual petita que arriba rarament als 15 cm d’alçada, i el més normal és que no passe dels cinc centímetres. És de vida efímera, doncs completa el seu cicle vital ràpidament.

Fulles totes en roseta basal
Fulles en roseta basal, lanceolat-espatulades, de marge sencer o amb petites dents, pubescents, d’1-1,5 cm.

Flor molt menuda de pètals dividits
Flors en raïm lax i erecte. Flors petites, de 3 mm de diàmetres. Calze amb sèpals iguals, verds, i corol·la amb quatre pètals blancs dividits, de manera que sembla que hi ha vuit pètals. Floreix de febrer a maig.

Fruit en silícula dehiscent
Fruit en silícula dehiscent arrodonida, oval o oblonga, glabra, amb l’estil quasi nul.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Aquesta és una espècie extremadament polimòrfica que ha posat a prova la sagacitat dels botànics. Un sol botànic, Jordan, n’ha pogut distingir més de dos-cents taxons específics i infraespecífics.   


USOS I PROPIETATS: Emprada en medicina popular com astringent i vulnerària. Amb les fulles es fa una infusió per fer rentats de ferides, cremades o els rodadits o panadís dels dits de peus i mans.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El gènere Erophila deriva del grec "ér, eros" primavera i “φιλος phílos” amic, amant, és a dir, amant de la primavera, per la precocitat de la seua florida. El genèric del sinònim Draba ve del grec "drábe" que significa herba.
L’epítet específic verna del llatí “ver, veris” primavera, primaveral.
Erophila verna va ser descrita per (L.) DC. i publicada en Mémoires du Muséum d'Histoire Naturelle 7: 234, 251. 1821.

Família Cruciferae (Brassicaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...