Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Chlorophytum comosum (Thunb.) Jacques


NOMS: Cintes. Cinteta verda. Herba voladora. Castellà: Cintas, Malamadre. Araña. Èuscara: Zinta-belar. Portuguès: Clorofito. Anglès: Spider plant. Airplane plant. Hen-and-chickens. Alemany: Grünlilie.

Les flors creixen en la llarga tija floral
SINÒNIMS: Anthericum comosum Thunb.

DISTRIBUCIÓ:  Procedeix d’Àfrica tropical i Sud-Àfrica.

HÀBITAT: Cultivada en jardins i en contenidors a l’interior de les cases.

Herba amb llargs escapus d'on surten les flors i els propàguls
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: És una herba acaule de fins a 60 cm, d’arrels carnoses, fusiformes,

Fulles llargues i estretes (de la varietat 'vittatum')
Fulles perennes, linears, llargues i estretes, de nervació paral·lela i marge enter, que naixen directament del rizoma.

Flors amb sis tèpals blancs
Flors al llarg de l’escapus, creixen en la llarga tija floral on sorgeixen plàntules que es desprenen de la planta mare. Les flors són hermafrodites, amb sis tèpals blancs, lanceolats, lliures, i altres tants estams amb filaments tan llargs com els tèpals acabats en l’antera groga. El gineceu és súper amb un llarg estil que acaba en un estigma. Floreix de juny a setembre.

Fruit en càpsula trígona
Fruit en càpsula trígona

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les inflorescències porten en l'àpex plàntules que es desprendran de la planta mare per a dispersar-se, la qual cosa es pot considerar un cas de pseudoviviparisme, ja que la plàntula s'independitza quan ja està formada, no és una llavor ni un estoló, sinó un propàgul, una plàntula amb arrels i fulles desenvolupades.

Propàgul amb fulles i arrrel
USOS I PROPIETATS: És una planta molt popular, cultivada com ornamental tant a l’interior de les cases en test o en cistelles penjants, com als jardins. L'espècie amb les fulles totalment verdes és la menys utilitzada. Les més usades són la C. comosum 'vittatum', amb una franja blanca central, i la C. comosum 'Variegatum' amb dues bandes blanques laterals i el centre verd.

Amb les fulles totalment verdes (de l'Ermita de Vallada)
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Chlorophytum deriva del grec “χλωρός khlorós” verd, i “φυτόν phytόn” planta, és a dir, que significa planta verda. L'epítet específic comosum prové de "coma" pèl, cabell, possiblement per l'hàbit de la planta que deixa caure eles seues fulles com una cabellera.

Aquesta planta té la propietat d'absorbir els contaminants de l'aire, particularment monòxid de carboni i diòxid de nitrogen, així com certs compostos orgànics volàtils (COV), com metanal o xilè.

Chlorophytum comosum va ser descrita pel botànic suec Carl Peter Thunberg, que la va batejar amb el nom d'Anthericum comosum, però després va anar canviant de gènere passant per  Phalangium, Caesia, Hartwegia, fins que Henri Antoine Jacques li va donar el nom actual de Chlorophytum comosum i la va publicar en Journal de la Société Impériale et Centrale d'Horticulture 8: 345. 1862.

Família Liliaceae (Asparagaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...