Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 6 de gener del 2016

Lycoperdon molle Pers.

NOMS: Pet de llop. Castellà: Pedo de Lobo. Cuesco de Lobo. Bejín blando. Gallego: Bufo de vella. Fungato. Èuscara: Astapuzt bigun. Francès: Vesse-de-loup molle. Anglès: Smooth puffball. Soft puffball. Neerlandès: Zachtstekelige stuifzwam.

Lycoperdon molle
SINÒNIMS: Lycoperdon gemmatum var. molle (Pers.) De Toni

HÀBITAT: Surt per tot arreu, en pinars o boscos mixtes, a l’estiu i tardor.

DESCRIPCIÓ: Carpòfor globós o piriforme, de fins 5 cm de diàmetre, amb la part exterior (l’exoperidi) de color bru clar, groguenc o olivaci, recobert de petits grànuls pareguts a agullons que es desprenen amb facilitat, deixant la superfície llisa, sense cap marca. Té un rizomorf d’uns 2 cm i un porus apical (ostíol) que acaba esgarrant-se de manera irregular. Gleva compacta i blanca de jove que va fent-se brunenca obscura i purulenta.

Gleva madura
COMESTIBILITAT: Tot i que podria consumir-se de jove, quan la gleva és blanca, no té cap interès culinari per no tindre sabor ni olor apreciable.

Es pot confondre amb Lycoperdon perlatum, però aquest té els grànuls més espinosos.

Proveït de rizomorf
CURIOSITATS MICOLÒGIQUES: El carpòfor és l’òrgan de dispersió d’espores, que en aquest gènere es caracteritza pel mecanisme per a dispersar-les. Consta d’un globus ple d’espores amb un porus apical (ostíol) per on expulsa un núvol d’espores, quan està madur, amb la mínima pressió. Així amb una sola gota d’aigua de pluja que caiga sobre el carpòfor o el lleu fregament d’un animal provoca l’eixida de gran quantitat d’espores.

Exoperidi cobert de petits grànuls que cauen amb facilitat
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Lycoperdon deriva del grec “λύκος lykos” llop, i “πέρδον perdon” pet, és a dir, pet de llop, per l’efecte visual de l’eixida de les espores. L’epítet específic molle ve del llatí “mollis, -e” tendre, suau, flexible.
En aquest cas el nom comú reprodueix el nom científic del gènere.

Família Lycoperdaceae


    
Llegiu l'advertència abans de fer de boletaires o pebrassers.
             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...