Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 1 d’octubre del 2016

Lythrum junceum Banks & Sol.

NOMS: Blavet. Litrum junci. Centaura de torrent, Centaura d’aigua, Vara de riu. Castellà: Vara florida española, Vara florida portuguesa. Portuguès: Erva-sapa, Salicária-dos-juncos. Francès: Lythrum de graeffer, Lythrum faux jonc, Salicaire-jonc. Italià: Salcerella meridionale. Anglès: False Grass-poly. Alemany: Binsen-Weiderich. Kriechender Weiderich. Sparriger Weiderich. Neerlandès: Kruipkattestaart. Grec: Λύθρο το βουρλόμορφο

Flors axil·lars solitàries
SINÒNIMS: Lythrum graefferi Ten.

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània

HÀBITAT: Paspalo-Polypogonion viridis. Marges i pradells humits, vores de rius i torrents, fins els 
500 metres d’altitud.

Tiges ramificades de fins 60 cm d'alçada
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Herba amb les branques decumbents, de fins 60 cm d’alçada, de tija quadrangular ramificada des de la base

Fulles lanceolades
Fulles lanceolades, sovint les inferiors oblongues i les superiors linears, que semblen oposades les inferiors i alternes les superiors, de marge enter i color verd intens

Flors amb sis pètals
Flors axil·lars solitàries, formant una mena d’espiga, hexàmeres, amb un petit pedicel i dues minúscules bractèoles linears. Calze característic formant un tub, amb 12 nervis marcats, acabat en sis dents i uns apèndix entre els sèpals tan llargs com les dents. Una característica del calze son les taques rogenques del terç inferior. Corol·la amb sis pètals de color violeta. Androceu amb 12 estams, la meitat d’ells exserts. Gineceu amb ovari súper i estil acabat en estigma capitat inclús o exsert. Floreix de maig a setembre.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula més curta que el tub floral, amb petites llavors ovoides.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: L'heterostilia és una forma única de polimorfisme morfològic en les flors de certes espècies que, com a mecanisme, impedeix l'autofecundació de cada flor. En l’espècie Lythrum junceum hi ha dos verticils d’estams i un estil de longitud variable, de manera que hi ha tres tipus de plantes que conviuen en cada població. Les que tenen l’estil molt llarg tenen un verticil d’estams inclusos en el tub floral i altre verticil lleugerament exsert; en les que l’estil és curt i no surt de la corol·la, hi ha un verticil d’estams que a penes surt i altre més llarg; i encara hi ha un altre tipus en el qual l’estil és lleugerament exsert, un verticil d’estams inclús i altre llargament exsert.

Calze amb taques rogenques al terç inferior
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Lythrum deriva del grec “lýthron, -ou” que significa sang impura, sembla que pel color de les flors de la lisimàquia roja (Lythrum salicaria) que en el Pseudo Dioscòrides rep aquest nom. L’epítet específic junceus  ve del llatí “iuncus” jonc, per la similitud de les tiges amb els joncs.
      
Lythrum junceum va ser descrita per Joseph Banks (Banks) i Daniel Carl Solander (Sol.) i publicada en The Natural History of Aleppo, ed. 2 2: 253. 1794.

Família Lythraceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...