Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 29 d’octubre del 2017

Cutandia maritima (L.) Barbey

NOMS: Cutàndia marítima. Pastura marítima. Pèl de ca marí. Francès: Cutandie maritime. Italià: Logliarello delle spiagge.

Espiguetes en panícules divaricades
SINÒNIMS: Triticum maritimum L.; Scleropoa maritima (L.) Parl.

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània

HÀBITAT: Ammophilion arundinaceae. Creix en terrenys arenosos, platges i dunes, a la vora del mar. Fins els 50 metres d’altitud. Aquest de la Platja de Tavernes de la Valldigna

Tiges rígides geniculades
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Gramínia que creix als arenal marítims amb tiges rígides, geniculades, ramificades, prostrades o erectes que poden assolir el mig metre d’alçada i sovint prenen una coloració vermellosa.

Lígula membranosa esquinçada
Fulles linears, escabres, planes o convolutes, de color verd glauc. Lígula membranosa ovalada i esquinçada. La beina superior s’allarga cobrint part de la inflorescència.

Espiguetes rígides amb 5-12 flors
Flors en panícules divaricades, obertes, rígides, de fins 15 cm, de pedicels llisos, amb espiguetes també rígides de 5-12 flors i fins 2 cm; glumes amb tres nervis; lemma mucronat. Floreix a la primavera, entre abril, maig i juny


Fruit en cariopsi

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En el moment de la floració, les anteres dels estams, molt mòbils, sobresurten fora de l'espícula, permetent que el vent les sacsegi i escampi el pol·len per afavorir la pol·linització pel vent.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Cutandia esta dedicat al botànic madrileny Vicente Cutanda y Jarauta (1804 – 1865) que va ser director del Jardí Botànic de Madrid. L’epítet específic maritima deriva del llatí “mare” mar, doncs significa marítim, marí, perquè apareix, principalment, en terres baixes, en zones de costa.

Aquesta espècie va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum, Editio Secunda 128. 1762. com Triticum maritimum. Amb el nom actualment acceptat de Cutandia marítima va ser publicada per William Barbey en Florae Sardoae Compendium 72. 1885.

Família Gramineae (Poaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...