Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 3 d’abril del 2018

Lampranthus multiradiatus (Jacq.) N.E.Br.

NOMS: Flor de migdia rosa. Castellà: Rayito de sol. Mesen. Uña de gato. Portuguès: Chorão. Malícia. Anglès: Rosy Dewplant. Creeping Redflush. ice plant.

Flors solitàries o en cimes terminals
SINÒNIMS: Mesembryanthemum multiradiatum Jacq. (basiònim) Mesembryanthemum roseum Willd.; Lampranthus roseus (Willd.) Schwantes

DISTRIBUCIÓ: És una planta endèmica de Sudàfrica

HÀBITAT: Cultivada com ornamental i de vegades naturalitzada.  

Tiges erectes o rastreres
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Herbàcia perenne de fins 60 cm d’alçada, de tiges erectes, sovint rastreres

Fulles oposades de secció triangular i acuminades
Fulles suculentes, falcades, oposades, sèssils, de secció transversal triangular, mucronades, de color verd grisenc

Estaminodis petaloides 
Flors en cimes terminals, amb el periant format per cinc tèpals. Nombrosos estaminodis petaloides, llargs i estrets de color rosat però també hi ha varietats amb flors blanques, de color crema, taronja, lila o roig, de 4-5 cm de diàmetre. Androceu amb nombrosos estams erectes. Gineceu amb ovari ínfer. Floreix de febrer a juny.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula d’1,5 cm de diàmetre amb cinc lòculs que contenen llavors piriformes rugoses de color bru obscur.

Periant amb cinc tèpals
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Un estaminodi és un estam estèril, que pot ésser atrofiat o haver-se transformat en nectari, en peça petaloide com en aquest cas, etc. que no produeix grans de pol·len. Solen estar a la part interna de la flor, pel que són poc visibles, però en el cas del gènere Lampranthus surten en diversos verticils que van prenent, de dins a fora, l’aspecte de pètals que formen la flor. 

Lampranthus multiradiatus
USOS I PROPIETATS: S’empra com ornamental en jardineria per la seua rusticitat, resistència a la sequera i la impressionant floració.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:El genèric Lampranthus deriva del grec “λαμπρός lamprós” esplèndid, radiant, i de “ἄνϑοϛ ánthos” flor, és a dir, de flors radiants. L’epítet específic multiradiatus de “multus” molt, i de “radiatus” amb radis, en referència als molts pètals que surten del centre com els radis.

Aquesta espècie va ser descrita per Nicolaus Joseph von Jacquin i publicada en Fragmenta Botanica 44. 1801 amb el nom de Mesembryanthemum multiradiatum. Amb el nom actualment acceptat de Lampranthus multiradiatus va ser publicat per Nicholas Edward Brown en The Gardeners' Chronicle: a weekly illustrated journal of horticulture and allied subjects. ser. 3 87(2255): 212. 1930.

Família Aizoaceae

2 comentaris:

  1. Preciosa entrada y preciosas florecillas son perfectas como cubre suelos, también como plantas colgantes con abundante y bella floración y a más a más se mantienen casi sin riegos.
    Un abrazo amigo Casanova.

    ResponElimina
  2. Jo tinc varis Lampranthus, però no aquesta varietat que veig que les flors son diferents, la resta, fulles crases i fruit, son iguals.
    Molt boniques les fotos dels detalls, Manel.
    Un petonet.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...