Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 26 de novembre del 2018

Cyperus difformis L.

NOMS: Junça diforme. Junça bova, Cabeçuda, Castanyola, Jonça, Tinya. Castellà: Juncia de agua. Junco de agua. Francès: Souchet difforme. Italià: Zigolo delle risaie. Anglès: Small-flowered umbrella sedge. Rice sedge. Alemany: Mißgestaltetes Cypergras. Grec: Μοσχοκύπερη. Xinès: yi xing suo cao.


SINÒNIMS: Cyperus oryzetorum Steud.; Cyperus subrotundus Llanos

DISTRIBUCIÓ: Planta tropical, introduïda

HÀBITAT: Oryzo-Echinochloion. Cypero-Ammannietum. Zones temporalment embassades, llocs humits, arrossars.


FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Planta pròpia de llocs humits, especialment dels arrossars, glabra, pluricaule, amb tiges trígones d’entre un i tres pams d’alçada


Fulles basals, planes, més curtes que les tiges


Flors en inflorescències en umbel·la, amb 2-4 bràctees foliàcies i espiguetes agrupades en glomèruls compactes de 6-12 mm de diàmetre i radis desiguals; glumes el·líptiques de color bru fosc i marge escariós. 1-3 estams i un estil amb tres estigmes. Floreix entre juny i setembre.

Fruit en núcula trígona

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Cyperus és un gènere de plantes amb flor amb unes 600 espècies entre les que trobem plantes tan conegudes com el papir (Cyperus papyrus) i la xufa (Cyperus esculentus) però també de les considerades com “males herbes”, especialment la junça (Cyperus rotundus) una de les plantes invasores més difícils d’eradicar que són molt perjudicials per a l’agricultura i la jardineria.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere, Cyperus, prové del grec “κύπειρος kýpeiros” que significa punta afilada. L’epítet específic difformis, està format per la preposició adversativa “dis” i de “forma” aspecte, forma, és a dir, de diferent aspecte.

Cyperus difformis va ser descrit per Carles Linné i publicat en Centuria II. Plantarum ... 2: 6. 1756.

Família Cyperaceae

1 comentari:

  1. Una bonita planta amigo Manuel. Ideal para tener también en estanques. He tenido y tengo algunas en el estanque pero ésta en concreto no.
    Un abrazo.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...