NOMS: Amarilis. Castellà: Amarilis. Azucena de México. Francès: Hippéastre de la Reine, Amaryllis de la Reine. Anglès: Mexican lily
SINÒNIMS: Amaryllis reginae L. (Basiònim); Hippeastrum regium Herb.; Aschamia reginae Salisb.;
DISTRIBUCIÓ: Neotropical: una de les vuit ecozones terrestres del planeta que coincideix amb el regne florístic neotropical. Aquesta ecozona
inclou Amèrica central i del sud, les terres baixes de Mèxic, les illes del
Carib i el sud de Florida. Procedeix, com totes les espècies d’aquest gènere,
d’Amèrica del Sud, aquesta del sud Amèrica tropical, Veneçuela , Bolívia , Perú
i Brasil .
HÀBITAT: Cultivada com ornamental de interior o de jardí en llocs temperats
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de
Raunkjaer, plantes
vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis
on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.
DESCRIPCIÓ: Herbàcia bulbosa amb un bulb menut i escap floral curt. El bulb és globular, de bec curt, cobert de túniques marrons papiràcies. A la base del bulb hi ha arrels fibroses.
Fulles que emergeixen directament del bulb tunicat, i es desenvolupen després de la floració, formant un petit floc distribuït soltament sobre un pla, simples, planes, sèssils, lineals a estretament el·líptiques de fins a 45 cm de llarg i 3 cm d'ample, amb punta arrodonida, marge enter, llises per ambdues cares i de color verd.
Flors a l’àpex d’un escapus floral buit per dins, més llarg que les fulles i glauc, on surten dos bràctees lanceolades rogenques, lliures; el pedicel floral és més curt que les bràctees i doblegat en angle recte; 2-4 flors infundibuliformes de color roig obscur amb la gola blanca; periant en dos verticils de tres tèpals cadascun amplament el·líptics, on els tres exteriors son un poc més amples que els tres interiors, i tots sis lliures, formen un tub de fins 6 cm de llarg. Androceu amb sis estams de filament més curt que la corol·la de color vermell i blanc verdós a la base i antera groga. Gineceu d’ovari ínfer amb estil vermell més llarg que els estams i estigma capitat trilobulat.
Fruit en càpsula amb tres lòculs que s’obre per tres valves per lliurar les nombroses llavors discoïdals negres.
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El nom comú d’amarilis es deu a una confusió dels botànics entre els gèneres Amaryllis i Hippeastrum. Carles Linné va anomenar Amaryllis equestris a aquesta espècie perquè les veia molt semblants a les espècies africanes del gènere Amaryllis. El clergue Deán William Herbert se’n adonà que aquesta espècie no estava relacionada amb les Amaryllis i va encunyar el nom Hippeastrum per continuar amb la idea de Linné amb el nom “equestris”. No obstant això entre els aficionats es va mantindre el nom comú d’amarilis per als cultivars de Hippeastrum i el genèric Amaryllis per a les bulboses de Sud-àfrica.
USOS I PROPIETATS: Com a planta de interior té molt d’èxit però cal tindre en compte que en test floreix millor com més estret siga aquest. Necessita llum però el sol directe crema les fulles, per la qual cosa és aconsellable una ubicació en semi-ombra. No és exigent amb el sòl però ha de tindre un bon drenatge i matèria orgànica. Reg moderat en l’època de creixement i sense reg durant el període de descans. Multiplicació es fa per llavor o mitjançant la multiplicació dels bulbs, bé aprofitant els bulbets que surten al voltant del bulb mare o per divisió d’aquest en gallons.
ETIMOLOGIA I
CURIOSITATS: El genèric Hippeastrum deriva del grec “ἱππεύς
hippeús” que significa cavaller, i de “ἄστρον astràs” estrela, és a dir,
estrella de cavaller, per la forma de la flor. L’epítet específic reginae ve del llatí “regina” i significa “de la reina”
Aquesta espècie va
ser descrita per Carles Linné amb el nom de Amaryllis
reginae i publicada en Systema
Naturae, Editio Decima 2: 977. 1759. Més tard William Herbert la
va publicar en Appendix: [General index
to the Botanical magazine, vol. 43-48 containing a treatise on bulbous roots]
31. 1821 amb el nom actualment acceptat de Hippeastrum reginae.
Família Amaryllidaceae