Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 25 de novembre del 2024

Tradescantia pallida (Rose) D.R.Hunt

NOMS: Fulla morada. Tradescàntia purpúria. Castellà: Purpurina, Amor de hombre. Tradescantia Purpúrea. Pollo morado. Niña en barco. Èuscara: Katu belarria. Francès: Misère pourpre.  Anglès: Purple queen.

SINÒNIMSSetcreasea pallida Rose (Basiònim); Setcreasea purpurea Boom; Tradescantia purpurea ex Boom;

DISTRIBUCIÓ: Originària de l’est de Mèxic, des de Tamaulipas fins a Yucatan.

HÀBITAT: Cultivada com ornamental.

      

FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ: Herbàcia, d’arrels tuberoses, molt ramificada des de la base amb tiges suculentes, glabres, ascendents o prostrades de fins 40 cm d’alçada de color violaci, que poden arrelar pels nusos

Fulles alternes, distribuïdes en espiral sobre l’eix de la tija (fil·lotaxi espiralada), el·líptico-lanceolades, simètriques i apiculades, atenuades en la beina que abraça la tija, un tant carnoses, de color verd obscur o violeta fosc a l’anvers i vermell fosc o violeta purpuri pel revers, amb el marge enter i sovint amb cilis.


Flors
en inflorescències solitàries amb vàries flors, terminals o a les axil·les superiors; peduncles de 6-11 cm sostenen dues bràctees foliàcies desiguals, més menudes que les fulles, ovades, acuminades, naviculars; bractèoles primes, hialines; pedicels de menys d’1 cm. Calze amb sèpals lliures, hialins. Corol·la amb tres pètals, de limbe ovat, units per la base formant un petit tub, de color rosa-lila i de vegades amb una línia blanca. Androceu amb sis estams amb el filament adherit al pètal en la base (epipètal), amb pèls suaus i antera groga. Gineceu amb ovari globós amb estil simple i estigma capitat trilobat. Floreix a finals de l’estiu.

Fruit en càpsula trilocular de 4-5 mm de diàmetre i llavors ovoides, estriades, de color gris

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Tot i que la forma més cultivada és la varietat “Purpurea” o “Purple Heart”, hi ha altres cultivars com ara “Tricolor”, “Pale Puma”, o “Blue Sue”

USOS I PROPIETATS: Es cultiva com planta ornamental. En jardineria com cobertora en zones on no hi ha gelades i, especialment, como planta de interior en cistelles penjants. Darrerament son actualitat els jardins verticals on la tradescàntia purpúria resulta especialment útil per la seva resistència i pel seu atractiu color morat intens, que aporta dinamisme i contrast a qualsevol disseny.

No és exigent amb el sòl però necessita que siga fèrtil i ben drenat; el substrat ha d’estar un poc humit i inclús suporta curts períodes de sequera; vol molta llum, i amb sol directe lluiran més els colors purpuris de les fulles; tant és així que si es cria en llocs de poca il·luminació les fulles acaben sent verdes en lloc de morades, i els entrenusos tendeixen a allargar-se a la recerca de llum, cosa que afecta la seva aparença compacta i atractiva, la seva estructura canvia i es torna més esquinçada, perdent-ne el valor ornamental. La reproducció pot ser per llavor però és més ràpid i fàcil per esqueix, perquè arrela amb facilitat i creix ràpid.   

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Tradescantia és en honor del naturalista anglès John Tradescant el vell (1570-1638), (pare de John Tradescant el jove) naturalista que va introduir al Regne Unit nombroses espècies de plantes americanes recol·lectades en les seues exploracions. L’epítet específic pallida deriva del llatí palleo, pàl·lid, estar pàl·lid, sense brillantor i vivacitat, per l’aspecte trist de la planta, degut al color de les fulles.

Cal anar amb compte perquè el contacte amb les fulles pot provocar irritacions dèrmiques en algunes persones.

Aquesta espècie va ser descrita per Joseph Nelson Rose i publicada per primera vegada en Contributions from the United States National Herbarium 13(9): 294. 1911, amb el nom de Setcreasea pallida. Amb el nom actualment acceptat de Tradescantia pallida va ser publicada per David Richard Hunt en Kew Bulletin 30(3): 452. 1975.

Família Commelinaceae, Gènere Tradescantia, Index Tradescantia pallida, A Herbes, Cultivades, Jardi, 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...