Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 17 de desembre del 2024

Aechmea fasciata (Lindl.) Baker

NOMS: Piunella. Aecmea. Castellà: Piñuela. Vaso de plata. Anglès: Urn-plant. Silver vase. Alemany: Lanzenrosette.

SINÒNIMS: Billbergia fasciata Lindl.(Basiònim); Hohenbergia fasciata (Lindl.) Schult. f.; Hoplophytum fasciatum (Lindl.) Beer; Platyaechmea fasciata (Lindl.) L.B. Sm. & W.J. Kress;   Tillandsia bracteata Vell.; 

DISTRIBUCIÓ: Neotropical: una de les vuit ecozones terrestres del planeta que coincideix amb el regne florístic neotropical. Aquesta ecozona inclou Amèrica central i del sud, les terres baixes de Mèxic, les illes del Carib i el sud de Florida.

HÀBITAT: Epífita. Nadiua del sud-est de Brasil. Cultivada com ornamental de interior

FORMA VITAL: Epífits: en les formes vitals de Raunkjaer, les plantes que creixen a sobre o dintre d'una altra planta sense parasitar-la. És el cas de moltes orquídies o bromeliàcies.

DESCRIPCIÓ: Planta epífita que emet rizomes per ancorar-se, no per nodrir-se, funció que fan les escates que hi ha a les fulles mitjançant les quals absorbeixen l’aigua. Pot arribar als 90 cm d’alçada, tot i que no sol passar dels 50 cm. És monocàrpica, perquè després de la florida mor, però abans emetrà altre o altres fillols que esdevindran noves plantes.

Fulles en roseta cilíndrica formant un embut, planes, de 3-7 cm d’ample, amb l’àpex arrodonit i apiculades, d’un verd pàl·lid amb línies horitzontals d’un verd més obscur, de textura coriàcia i marge finament dentat.  

Flors en inflorescència espiciforme a l’àpex d’un escapus erecte blanc tomentós amb bràctees lanceolades acuminades, acabades en una punta punxant, de color rosa, imbricades entre elles; flors disposades en espiral, sèssils amb tres sèpals asimètrics aguts de 10-12 mm de llargs, carinats de color rosat o magenta; tres pètals ligulats de 2-3 cm de llargs, formen un curt tub de color blau que va virant a morat o vermell en sec, amb dos escates fimbriades a la base. Androceu amb sis estams en dos verticils de tres estams cadascú, inclosos, adherits als pètals: gineceu d’ovari ínfer el·lipsoide

Fruit en baia

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Al seu hàbitat natural, molts dels vasos formats per les fulles tenen petits biòtops amb diverses espècies animals, així com algues i plantes aquàtiques. Es considera una planta de les anomenades de “trampa de caiguda” perquè els insectes (mosques, mosquits...) poden caure a les reserves d'aigua del vas format per les fulles al centre de la planta, i quan moren, serveixen a la planta com a font de proteïnes i nutrients. No és el que normalment coneixem com a planta carnívora... sinó que és protocarnívora.

USOS I PROPIETATS:  Cultivada com planta de interior en zones temperades. Requereix ombra parcial, evitant sempre el sol directe en les hores centrals, i un sòl ben drenat però amb un mínim de humitat, tenint en compte que la podridura de les arrels és el principal problema del seu cultiu; en canvi el tub format per les fulles en roseta s’ha de mantenir sempre ple d’aigua. Hi ha nombrosos cultivars.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Aechmea deriva del grec ἀκμέ àcme punta, per els sèpals acabats en punta punxant. L’epítet específic fasciata deriva del llatí fasciato, estriat: es refereix generalment a fulles que tenen ornamentació amb bandes              

Aquesta espècie va ser descrita per John Lindley i publicada en Botanical Register; consisting of coloured . . . 13: t. 1130. 1828. amb el nom de Billbergia fasciata. Amb el nom actualment acceptat de Aechmea fasciata va ser publicada per John Gilbert Baker, en Journal of Botany, British and Foreign 17: 231. 1879.

Se sap que causa dermatitis de contacte, fitofotodermatitis i al·lèrgia de contacte perquè conté substàncies irritants de la pell.

Família Bromeliaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...